Hoe werkt het?

logo Erfkwesties

Erfkwesties zorgt samen met de erflater voor een goede voorbereiding voor de afwikkeling van de nalatenschap. Na het overlijden dient er veel geregeld te worden. Onderstaand een stappenplan die u inzicht geeft in wat er allemaal op de erfgenamen afkomt.

Is er een testament?

De erfgenamen zijn verantwoordelijk voor de afwikkeling van de nalatenschap. Indien de nalatenschap niet is voorbereid, dient eerst nagegaan te worden wie de erfgenamen zijn. De overledene kan in zijn testament hebben bepaald wie de erfgenamen zijn. Heeft de overledene geen testament gemaakt dan is het wettelijk erfrecht van toepassing. Via het Centraal Testamentenregister kan worden nagevraagd of de overledene een testament heeft gemaakt.

Erfgenamen

Een erfgenaam heeft de keuze om de nalatenschap zuiver te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Hij of zij is niet verplicht om de nalatenschap te accepteren. Als er eenmaal een keuze is gemaakt dan kan deze keuze in principe niet meer worden veranderd. Bij zuivere aanvaarding van de nalatenschap kan de erfgenaam worden aangesproken voor de betaling van de schulden van de overledene uit zijn privévermogen, als er meer schulden dan bezittingen zijn.

Volmacht of executeur?

Indien er in het testament geen executeur is benoemd, dan dienen alle erfgenamen tezamen zorg te dragen voor de afwikkeling van de nalatenschap. De erfgenamen kunnen ook één persoon, bijvoorbeeld de RegisterExecuteur van Erfkwesties, volmacht geven om de nalatenschap namens hen af te wikkelen. Heeft de overledene een executeur benoemd dan is de executeur degene die de nalatenschap dient af te wikkelen.

Verklaring van erfrecht

Door middel van een verklaring van erfrecht kan worden aangetoond wie bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. Deze verklaring is bijvoorbeeld nodig om de bankzaken te kunnen regelen. Erfkwesties kan de aanvraag voor een verklaring van erfrecht voor u verzorgen.

Boedelbeschrijving

Aan het begin van de afwikkeling dient een inventarisatie van de nalatenschap per de dag van overlijden te worden gemaakt. Deze boedelbeschrijving kunnen erfgenamen ook gebruiken voor de beslissing omtrent de aanvaarding of verwerping van de nalatenschap. Onderdeel van deze boedelbeschrijving is het toekennen van waarden aan verschillende goederen. Erfkwesties kan voor u de boedelbeschrijving opstellen en zorgen voor de taxatie van de verschillende goederen.

Spoedeisende zaken

Doorgaans zal de uitvaartverzorger het overlijden doorgeven aan de gemeente, vervolgens wordt het overlijden ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie. Automatisch worden daardoor bijvoorbeeld de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst op de hoogte gebracht van het overlijden. Op het laatst bekende adres zal de correspondentie ten behoeve van de overledene binnenkomen. Het is verstandig om te zorgen dat de post een aantal maanden wordt doorgestuurd naar degene die de afwikkeling van de nalatenschap verzorgt. Na het overlijden moeten woning en inboedel worden veilig gesteld en huisdieren moeten eventueel elders worden ondergebracht.

Kennisgeving overlijden aan instanties

Lidmaatschappen en abonnementen moeten worden stopgezet. Zo worden onnodige kosten bespaard. Ook andere instanties, zoals bijvoorbeeld pensioenfonds of banken, dienen over het overlijden te worden geïnformeerd. Erfkwesties neemt deze taak graag van u over.

Administratie

De administratie van de overledene moet eventueel op orde worden gebracht en worden afgerond. Alle binnenkomende post moet worden afgehandeld. Verder moeten schulden worden betaald en vorderingen en verzekeringsuitkeringen moeten worden geïnd. De bankzaken moeten worden afgerond. Beleggingen moeten worden geïnventariseerd en eventueel, in overleg met de erfgenamen, worden verkocht.

Inboedel

De inboedelgoederen moeten worden verdeeld onder de erfgenamen of de goederen moeten worden verkocht. Dit kan soms problemen geven. Erfkwesties kan voor u de verdeling begeleiden of zorgen voor de taxatie en verkoop van de goederen.

Woning

Ook met betrekking tot de woning van de overledene moeten beslissingen worden genomen. De eigen woning van de overledene zal waarschijnlijk worden verkocht. Dit brengt diverse financiële gevolgen met zich mee. Is de verkoopopbrengst hoog genoeg om de hypotheekschuld af te lossen? Zijn er levensverzekeringen die afgewikkeld dienen te worden? Erfkwesties begeleidt de erfgenamen bij de verkoop van de woning en de financiële afwikkeling.

Indien de overledene een huurwoning had, dan moet de huur worden opgezegd. Met de verhuurder moeten vervolgens afspraken worden gemaakt over de oplevering van de woning. Ook dient de woning van de overledene leeg en schoon te worden opgeleverd. Erfkwesties zorgt ook hier voor een nette overdracht van de woning.

Belastingen

De belastingzaken van de overledene moeten ook netjes worden afgerond. Allereerst dient de laatste aangifte inkomstenbelasting (het zogenaamde F-biljet) te worden ingediend en dienen eventueel de overige belastingzaken van de overledene te worden afgerond. Daarnaast speelt de erfbelasting mogelijk ook een rol. Erfkwesties brengt de fiscale gevolgen voor de erfgenamen in kaart en zorgt tevens voor het tijdig indienen van de diverse aangiften.

Verdeling

Als alle voorgaande stappen zijn doorlopen en alle administratieve, financiële en fiscale zaken van de overledene zijn afgerond, kan de nalatenschap worden verdeeld onder de erfgenamen. Indien de RegisterExecuteur van Erfkwesties de afwikkeling van de nalatenschap heeft geregeld, legt hij rekening en verantwoording af en zorgt hij er voor dat iedere erfgenaam zijn erfdeel krijgt. Tot slot bewaart de RegisterExecuteur het nalatenschapsdossier voor de erfgenamen.

“Door tijdig in gesprek te gaan met de erfgenamen, kan de erflater een hoop gedoe bij de kist voorkomen”

- Maurice Bor

RegisterExecuteur

Denk eens na over over de volgende erfkwesties...

  • Wie geeft u de sleutels van uw vermogen in handen?
  • Wie van de kinderen krijgt het gouden horloge of de briljanten oorhangers van oma?
  • Wat gebeurt er met de hond?
  • Waar bewaart u uw wachtwoorden van Facebook of  Instagram?
  • Zo zijn er nog veel meer erfkwesties…
Scroll naar boven